Goed voorbeeld doet je buiten de lijntjes kleuren

Om te zijn waar ik nu ben, heb ik vooral te danken aan een aantal mensen die voor mij als voorbeeld hebben gediend. Zoals elke jonge jongen wilde ik popmuzikant of profvoetballer worden. Gezien mijn talent op beide vlakken als jeugdkeeper op de groene mat van Vitesse en meerdere malen op grote podia van poptempels als Het Paard en Paradiso was dat geen brug te ver. Misschien was er een teveel aan talent, waardoor ik moeilijk tot een keuze kon komen. Alsof er keuzes bestaan, maar dat wist ik toen nog niet en daarover later meer. In ieder geval is het niet gekomen tot een glansrijke carrière binnen het miljoenenbal dat het betaalde voetbal inmiddels is. Ook heb ik niet de vele wereldtournees gedaan met alle grote popsterren der aarde.

 

Johan Cruijff

Muziek, voetbal en sport in het algemeen zijn nooit meer uit mijn leven te denken geweest. Met name degene die mij hebben geïnspireerd, hebben mij aangemoedigd om dit altijd een onderdeel van mijn leven te laten zijn. Als vijfjarige ging ik voetballen. Ondanks dat ik vrij snel keeper werd was een veldspeler mijn idool, Johan Cruijff. Als speler, maar later ook als trainer/coach was hij alleen maar bezig een nieuwe manier te vinden om het spelletje vooral in essentie te spelen. Bij mij kon hij helemaal niet meer stuk toen ik als jochie in de Voetbal International las dat hij ook nog eens heel goed bleek te keepen.

 

David Bowie

Via de zanger van mijn eerste band werd ik aangestoken met een virus. Door de invloed van mijn broer luisterde ik veel naar soul, R&B en funk. Maar wat ik ook deed om daar trouw aan te blijven, ik was gegrepen door het virus dat luisterde naar de naam……. David Bowie, genius. Elke keer als hij met een nieuw album kwam vond ik het in eerste instantie wat teleurstellend wat hij gefabriceerd had. Na hooguit vijf keer luisteren was het dan toch weer de beste Bowie ever. En dat herhaalde zich bij elke albumrelease. Bowie verstond de kunst van het vernieuwen. En elke keer zette hij, tot aan zijn laatste adem, zijn publiek niet op een verkeerd been, maar op een ander been. Hierdoor verrijkte hij mijn kijk op muziek en zeker ook op het leven.

 

Richard Branson

Ik ben nu al een aantal jaren werkzaam als coach. Wat ik van genoemde heren in mijn huidige bestaan heb meegekregen is mijn enorme drang om anders te doen, te vernieuwen, creatief te blijven. Door mijn interesse in leiderschap mag ik Richard Branson niet onbenoemd laten. Hij inspireert mij door alle gebaande paden te vertrappen en nieuwe wegen in te slaan.

 

Tegenwoordig noemen ze wat deze heren doen en deden ‘omdenken’. In mijn ogen zijn Johan Cruijff, David Bowie en Richard Branson de grootste omdenkers van onze tijd. Door hen kleur ik graag buiten de lijntjes. Vertel me, wie zijn jouw voorbeelden?