PAUL® ASSESSMENT CENTER, DE JUISTE PERSOON OP DE JUISTE PLEK!

“Ik weet het niet”, zei hij vertwijfeld. Directeur van een middelgroot aannemersbedrijf. Vanwege de crisis had hij zo’n 50% van zijn medewerkers noodgedwongen moeten ontslaan en heeft hij zich met een klein team en heel, heel hard werken staande weten te houden. Nu de markt weer is aangetrokken, stroomt de orderportefeuille over en moet hij niet alleen hoognodig uitbreiden maar denkt hij tegelijkertijd na over bedrijfsopvolging. Er is een vacature ‘Uitvoerder’ geplaatst en er zijn vijf kandidaten op gesprek geweest, maar ik twijfel of de ideale kandidaat erbij zit; “Twee kandidaten zijn absoluut zeer ervaren en goeie uitvoerders, maar zijn het ondernemers en kunnen ze een bedrijf laten groeien en leiden?”

Dat is wanneer PAUL® aan de slag gaat: Omdat wij vanuit PAUL® hart voor de zaak hebben, maar zeker voor het individu, dragen wij graag bij aan een ´match´ aan de voorkant van een mogelijke samenwerking of volgende loopbaanstap.

Onze assessments worden op de volgende wijze ingezet:

  • voor het selecteren van de juiste persoon voor een functie (een selectieassessment),
  • om het potentieel van een medewerker te beoordelen voor verdere ontwikkeling binnen de organisatie (een ontwikkelassessment).

Naast het afnemen van onze training- en coaching activiteiten maken klanten van PAUL® daarom ook gebruik van ons Assessment Center.

In het geval van de ‘ondernemende uitvoerder met managementcapaciteiten’ zijn we met de twee kandidaten aan de slag gegaan. Een viel na het selectieassessment af, maar met de andere kandidaat hebben we een ontwikkelassessment gedaan. Deze kandidaat bleek over de nodige leiderschapskwaliteiten te beschikken en is daarom ook met hem getoetst of hij de ambitie heeft om op den duur het bedrijf over te nemen. Die intentie was er zeker, hoewel hijzelf al aangaf daarop wel gecoacht te willen worden en de nodige trainingen wilde volgen om goed beslagen het stokje over te nemen.

In een tijd waarin alles meer en meer gericht is op efficiency staat het verkrijgen van de vereiste kwaliteit bij vele organisaties onder druk. Binnen de wereld van HR staat daarom het plaatsen van de juiste persoon op de juiste plaats hoog op de prioriteitenlijst. Belangrijk voor de duurzaamheid van het bedrijf en voor de relatie met haar medewerkers.

Benieuwd wat ons Assessment Center voor uw bedrijf kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op.